KINDEREN

Het tandartsbezoek hoort zowel voor u als voor uw kind een goede ervaring te zijn. Vaak wanneer een ouder angstig is of minder prettige ervaringen heeft met de tandarts heeft dit een uitwerking op het kind. Wij vragen daarom altijd aan de ouder om een bezoek aan de tandarts zo normaal mogelijk te maken om te voorkomen dat het kind angstig wordt voor de tandarts. Wij bespreken met kinderen altijd van te voren wat er gaat gebeuren in de stoel zodat er nooit onverwachte of vervelende situaties kunnen ontstaan en het kind vertrouwen opbouwt met de behandelaar. Omdat preventie vooral voor kinderen heel belangrijk is, besteden wij hier uitgebreid aandacht aan. Wij betrekken hierbij altijd zowel ouder als kind. Het is mogelijk dat uw kind verwezen wordt naar de preventieassistent. De preventieassistent neemt uitgebreid de tijd om u en uw kind de nodige voorlichting en instructie te geven ter voorkoming van gaatjes en andere problemen.
Via onderstaande categorieën leggen wij u graag uit wat u en uw kind kunnen verwachten van een behandeling in onze praktijk.

  • Hoe om te gaan met tandartsbezoek
  • Foto’s
  • Fluoride applicatie
Hoe om te gaan met tandartsbezoek

Een gebitscontrole kan bij een kind makkelijk verlopen. Met een spiegeltje en een aanwijsstokje worden de tanden geteld en gekeken of het poetsen goed gelukt is. Er wordt vanaf ongeveer zes jaar een fluoride applicatie gegeven en indien nodig röntgenfoto’s gemaakt. Leg vooraf niet te veel druk op het bezoek. Het moet eigenlijk het zelfde zijn als boodschappen doen. Gewoon een mededeling dat wij naar de tandarts gaan is voldoende. Als u bijvoorbeeld zegt dat u na het bezoek iets leuks gaat doen met uw kind dan kan uw kind gaan denken dat er dus eerst iets vreselijks gaat gebeuren. Leg rustig uit dat een kies ziek is en de tandarts deze weer beter maakt. Laat de tandarts uitleggen wat er gaat gebeuren. Laat vragen van uw kind ook door de tandarts beantwoorden. De tandarts gebruikt andere woorden om de materialen te beschrijven. Woorden als pijn, prik, bang, boren enz. werken namelijk averechts bij kinderen. Als u zegt tegen u kind dat het geen pijn doet, hoort u kind alleen het woord pijn. De rest van de zin wordt direct vergeten. Probeer uw eigen angst ook weg te denken in het belang van uw kind. Uw kind is erg gevoelig voor negatieve signalen en voelt direct aan of u angstig bent. Laat eventueel een andere volwassene meegaan met u kind. Wees wel eerlijk, als een behandeling tegenvalt dan kan dit angst creëren voor de toekomst.

Foto’s

Als uw kind 5 jaar is maken we indien nodig röntgenfoto’s van de melkkiezen. De melkkiezen zijn heel fel wit en beginnende gaatjes zijn moeilijk op te sporen; met deze foto’s kunnen verborgen problemen snel opgespoord worden.
Een houder met een kleine foto wordt tussen de tanden en de tong neergezet. De foto voelt vaak scherp aan in de mond, maar dit kan absoluut geen kwaad. De mond is gewoonweg erg gevoelig. Als de foto in de mond is geplaatst moet uw kind de tanden op elkaar klemmen om de houder te fixeren. Binnen 5 seconden is de foto gemaakt.

Fluoride applicatie

Wij kiezen in de praktijk ervoor om ter ondersteuning fluoride te geven aan kinderen. De fluoride zorgt na 4 minuten aanbrengen en 30 minuten niet eten of drinken voor het versterken van het tandglazuur. Het glazuur is zo beter bestand tegen gaatjes.

  • Poetsles
  • Sealen
  • Vullen
Poetsles

Goed poetsen is essentieel bij het voorkomen van gaatjes. Poetsen is minder makkelijk dan het lijkt. Wij helpen u en uw kind bij het effectief leren poetsen.

De mondhygiënist of preventieassistent brengen een paarse vloeistof aan op de buitenkant en binnenkant van de tanden. De vloeistof wordt daarna weggespoeld en alles wat paars of zelfs blauw achterblijft is niet goed gepoetst. Dit is nu heel goed te zien. Met deze kennis wordt de techniek voor het goed poetsen van een individueel gebit doorgenomen. U en uw kind krijgen advies over wie wanneer moet poetsen met welke tandenborstel en welke techniek. Waar nodig krijgt u ook advies over schoonmaken tussen de tanden en een analyse van drinken en eten. Neemt u bij zo’n bezoek uw eigen tandenborstel mee!

Sealen

Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. De groeven die in de volwassen kiezen zitten worden dichtgemaakt met een kunststof lak. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

De kies wordt drooggelegd met wattenrollen om te zorgen dat de lak goed plakt aan de tand. Daarna wordt er een gel met zuur op de groeven van kies gedaan. Na 15 seconden wordt de gel weggespoeld en opgezogen in de stofzuiger. De kies wordt droog geblazen. De lak wordt aangebracht en met de discolamp hard gemaakt. Uw kind moet de hele tijd goed zijn of haar mond openhouden. Dat is best lastig. De sealant kan een aantal jaren mee. Uw tandarts of mondhygiëniste controleert of er nog voldoende materiaal aanwezig is. Het materiaal kan eventueel aangevuld worden.

Vullen

Bij kinderen wordt er eerst gekeken naar hoe goed een kind zich laat behandelen. Ook het niveau van de mondhygiëne bepaalt de oplossing. Soms wordt een gaatje alleen bereikbaar gemaakt voor de tandenborstel en wordt fluoridelak aangebracht. Dit gaatje wordt de intensief onder controle gehouden. Soms wordt er gekozen voor het vullen met een vulling die heel snel is aan te brengen (glasionomeer). Hier gaat het dan om effectief behandelen en niet om het maken van de perfecte vulling. In andere gevallen wordt er gekozen voor een gewone ‘grote-mensen-vulling’. Deze is moeilijker om aan te brengen maar gaat het langste mee. Ook de keuze of de kies in slaap wordt gebracht (lees verdoving) hangt af van de situatie. Uiteraard zijn na de behandeling controle van de mondhygiëne en advies over voeding erg belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen.